Vědci zjistili, že šťáva z červené řepy omlazuje mozek

Šťáva z červené řepy před cvičením nebo sportováním vede ke znatelnému omlazení mozku a zlepšení jeho funkcí, oznámili vědci v článku zveřejněném v časopise Gerontology.

Vědci z Fake Worest University (USA) vytvořili skupinu z 26 můžu a žen ve věku od 55 let a více, kteří nesportují a trpí vysokým krevním tlakem. Polovina z nich pila pravou šťávu z červené řepy třikrát týdně a hodinu běhala na běžeckém pásu, ostatní pili obarvenou vodu s příchutí řepy a dělali stejná cvičení.

Během experimentu vědci pozorovali fungování mozků svých svěřenců pomocí magnetické rezonance a sledovali, jak se mění aktivita jeho buněk a jaké vazby se mezi nimi vytváří.

Jak ukázaly tyto pokusy, v obou případech se fungování mozku zlepšilo, avšak důchodci, kteří pili pravou šťávu z červené řepy pokročili mnohém dále než ostatní účastníci. Aktivita nervových buněk v těch částech mozku, které odpovídají za pohyb rukou a nohou a počet vazeb mezi nimi u takových dobrovolníků stouplo na hodnoty, které jsou typické pro zdravé 30-35leté lidi pouze za 6 týdnů cvičení.

Je zajímavé, že se takové vazby nevytvořily v mozcích lidí, kteří nepili pravou šťávu z červené řepy, což naznačuje, že omlazení a získání schopnosti tvorby nových vazeb mezi buňkami při cvičení neprobíhá.

Není zde článek celý?