Vědci objasnili, co pomůže v boji s přebytečnými kily

Mezinárodní skupina vědců s účastí ruských specialistů objasnila, že pravidelné používání chilli papričky v jídle pomáhá snížení váhy a zlepšení trávení. Shrnutí publikovali v časopisu International Journal Of Food Sciences And Nutrition.

Pálivá chilli paprička je důležitým kořením v kuchyních mnoha národů. Má v sobě alkaloid kapsaicin, který má podle vědců v terapeutických dávkách pozitivní vliv na organismus člověka, stimuluje a podporuje přirozené procesy trávení.

Ztráta přebytečných kilogramů se urychluje díky tomu, že kapsaicin zlepšuje metabolismus tuků, urychluje spotřebu energie a reguluje úroveň inzulinu v krvi. Závěry vědců byly vytvořeny na základě zkoumání mnoha výzkumných prací o vlivu chilli papriček na člověka. A také na základě zobecněných informací pozorování lidí, kteří v kuchyni chilli používali jak jednorázově, tak i pravidelně během 12 týdnů.

Kapsaicin je zároveň tou látkou, díky které je chilli paprička pálivá. Když se dostane do lidského organismu, kapsaicin zabraňuje v organismu nahromadění látky, která je příčinou bolestivých impulzů do mozku. Proto může být také kapsaicin použit jako efektivní látka proti bolesti.

Výzkum vlastností chilli papričky dovolí z ní v budoucnu vytvořit efektivní léky a biologicky aktivní potravinářské doplňky. Na přípravě produktů z chilli papričky se účastní vědci z Česka, Slovenska, Ruska a Kataru.

Není zde článek celý?