Cukr je uveden jako příčina rozvoje agresívní rakoviny

Vysoká spotřeba cukru rakovinovými buňkami stimuluje aktivní růst zhoubného nádoru. Uvádí se to v referátu vědců z Vlámského institutu biotechnologií, uveřejněném v časopisu Nature Communications.

Odborníci provedli rozsáhlý devítiletý výzkum, během něhož dokázali stanovit souvislost mezi metabolickou odchylkou — Warburgovým efektem a onkologickou aktivitou. Přitom vědci použili v experimentech droždí, jehož buňky obsahují stejné bílkoviny jako rakovinové nádory.

Uvádí se, že na rozdíl od zdravých buněk rakovinové vytvářejí hlavní část energie díky štěpení glukózy. Tento fenomen spouští cyklus nepřetržité stimulace rozvoje a růstu rakoviny.

„Sledovali jsme na příkladu droždí, že prostřednictvím fruktózo — 1,6-difosfátu docházelo k aktivaci bílkovin, které stimulují rozmnožování jak drožďových, tak i zhoubných buněk,“ žekl jeden z autorů výzkumu, profesor Johan Tevelene.

Vědci se domnívají, že objevená vzájemná souvislost pomůže kromě jiného i vytváření individuálních diet pro onkologicky nemocné lidi.


Není zde článek celý?