Ředitel Škody v Rusku Procházka vypověděl, kde v Moskvě našel opravdové české jídlo

Hlava značky Škoda v Rusku Jan Procházka se podělil o tajemství, kde je v Moskvě možné najít restaurace a hospody, kde je možné objednat si skutečně české jídlo a pivo.

„V Moskvě je dobře v restauracích Pilsner. Je jasné, že tam není jídlo jako u babičky, ale kvalitou je velmi podobné tomu, co vám přinesou v restauracích v Česku,“ řekl v rozhovoru pro Afiša Daily Procházka. Speciálně radil vyzkoušet v Moskvě připravovanou českou kachnu a vrabce.

„Tam je možné vyzkoušet kachnu, kterou servírují s vařeným zelím s kmínem — charakteristická kombinace. Ještě tam není špatný vrabec, jako příloha zelí, nebo také klasické či bramborové knedlíky,“ řekl Procházka.

Žít v Rusku bez české kuchyně ovšem není ten nejtěžší úkol. Více se Procházkovi stýská po českém pivu.

„Nelze říci, že v Moskvě strádám kvůli nepřítomnosti českého jídla. Když jsem ve vlasti, tak jím do zásoby. Je pravidlem, že naše pokrmy jsou velmi kalorické. Jestliže kdybych jedl každý den klasická česká jídla a neměl žádnou fyzickou aktivitu, vážil bych 200 kilogramů. Mám blíže k českému pivu než k jídlu. Je pravda, že známé ruské značky nemám rád, přesto jsou ale v Moskvě místa, kde jsou k nalezení velmi dobré druhy kraftového piva. Českému nejsou podobná, jsou jiná, ale také jsou výborná. Naprosto skvělé pivo s typicky českým názvem Dvanactka jsem našel v Jekatěrinburgu. Tam ho i vaří. Na etiketě je česká tramvaj. Vřele doporučuji,“ řekl Procházka.

Co se týče skutečně českého piva, tak za ním ředitel Škody v Rusku radí chodit do Českého domu při velvyslanectví České republiky.

„Nejlepší točené pivo v Moskvě točí v Českém domě při velvyslanectví. Tam nalévají Pilsner Urquell, který vozí přímo z Čech. V Českém domě vědí, jak se o pivo postarat, aby se k vám dostalo v půllitru tak, jak to má být,“ zdůraznil Procházka.

Nakonec, lidé, kteří mají rádi české a slovenské tvrdé nápoje, podle názoru Procházky, je mohou najít v moskevské restauraci Kozlovica.

„Zde je možné pít několik druhů piva, a pro toho, kdo má radši tvrdé nápoje, tam mají solidní výběr českých, a co je příjemné, i slovenských tvrdých alkoholických nápojů. V Rusku je poměrně málo možností setkat se se slovem „slovenský džin — chuť jalovce je u něho měkčí. To je skutečná chuť Slovenska,“ řekl Procházka.


Není zde článek celý?