V Radě federace okomentovali prohlášení Volkera o mírotvorcích na Donbasu

Pokusem o zmaření minských dohod označil předseda výboru Rady federace pro mezinárodní záležitosti Konstantin Kosačev prohlášení speciálního zástupce amerického ministerstva zahraničí Kurta Volkera o mírotvorcích na Donbasu.

Oznámení Volkera zveřejnil poslanec Nejvyšší rady z prezidentské strany Blok Petra Porošenka Mustafa Najem po schůzce poslanců s pracovníkem amerického ministerstva zahraničí.

„Volker očekává, že do konce roku bude hotová rezoluce Rady bezpečnosti OSN pro mírovou misi na Ukrajině a možná bude dokonce přijata,“ napsal Najem na Facebooku. Podle něj USA nevylučují možnou účast ruských zástupců v takové misi.

„Pokud je myšlenka Volkera předána správně, tak je zřejmé, že je to buď pokus o zrušení minských dohod, nebo chtějí přinutit Rusko, aby takovou rezoluci Rady bezpečnosti OSN vetovalo,“ napsal Kosačev RIA Novosti.

Poznamenal, že soudě prohlášení Volkera mandát mírotvorců OSN nepočítá s účastí Ruska. „Všechno to jasně neodpovídá a nazývání věcí svými jmény protiřečí minským dohodám, které jsou jedinou variantou řešení situace na jihovýchodě Ukrajiny,“ dodal senátor.

Kyjev trvá na tom, že na Donbas musí být zaveden kontingent OSN, přičemž musí být umístěn na hranici s Ruskem. Ruský prezident Vladimir Putin poznamenal, že podporuje myšlenku o zavedení mírotvorců, ale tuto proceduru musí schválit samozvané republiky. A mezinárodní vojenské síly se mohou nacházet pouze na linii střetu.