Čokoládě předpověděli, že za 40 let zmizí

Vědci z Kalifornské univerzity zkoumají možnost využití technologie modulace genů CRISPR pro pěstování plodin, které by vydržely nové klimatické podmínky, píše list The Independent.

Profesor Mian Čou, ředitel oddělení genomu na Kalifornské univerzitě, pracuje na stvoření odolnější verze kakaovníku, který by přežil a rostl v suchém, mnohem teplejším klimatu, který vznikne na planetě za několik desetiletí. Podle vědce to bude možné díky nové technologii, která díky umělým změnám v DNA učiní sklizeň levnější a spolehlivější.
Semena kakaovníku mohou růst pouze v úzkém pásu zalesněné oblasti, který leží přibližně 20 stupňů na sever a na jih od rovníku, kde se teplota, déšť a vlhkost nemění po dobu celého roku. Více než polovina semen kakaovníku, jež se používají pro výrobu čokolády, pochází pouze ze dvou států ležících v západní Africe, a to z Pobřeží slonoviny a Ghany.

Vědci podotýkají, že již v příštích desetiletích tyto oblasti nebudou příhodné pro pěstování suroviny nutné pro výrobu čokolády. Podle amerického Národního úřadu pro oceán a atmosféru do roku 2050 růst teploty bude vést k tomu, že oblasti, kde se pěstuje kakaovník, budou ležet o více než 300 metrů výše v horských oblastech, kde teď vládne divoká příroda.


Není zde článek celý?