Zlaté pravidlo: kupujte domácí potraviny aneb o jablkách z Polska

Není to první a pravděpodobně ani poslední případ, kdy Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) odhalila zdravotně závadná jablka odrudy Gloster, která byla dovezena z Polska.

Pondělní laboratorní analýza SZPI prokázala v této šarži přítomnost pesticidu propargit, který je v Evropské unii k ošetření stromů zakázaný pro nežádoucí vedlejší účinky. O podobných případech byla veřejnost informována již v první týdnu tohoto roku, kdy byl nalezen v šarži červených jablek odrůdy Šampión pesticid chlorpyrifos. Akreditovaná laboratoř SZPI zjistila jeho nadlimitní přítomnost. Dalším případem z loňského podzimu byla opět nadlimitní přítomnost chlorpyrifosu u odrůdy jablek Prince.

Nyní se tedy jedná již o třetí případ v krátkém časovém úseku a čeští ovocnáři žádají ráznější řešení. Plánují vyzvat úřady, aby zavedly kontroly nejlépe u každé šarže jablek dovážených z Polska, avšak zatím se tyto kontroly dělají jen na malém vzorku.

Dle slov tiskového mluvčí SZPI Mgr. Pavla Kopřivy je zodpovědnost za bezpečnost a jakost potravin v prodejnách především na prodejcích, technicky a finančně není možné dozorovými orgány zajistit kontrolu a rozbory všech dovážených jablek. Šarže ke kontrole SZPI vybírá na základě systému posouzení rizika.

„Tato analýza je časově velice náročná, protože odebrané vzorky se testují na přítomnost širokého spektra pesticidů. U rizikových hodnot se měření opakuje a až následně máme jistotu, že tento vzorek nevyhověl,“ uvedl Pavel Kopřiva.

Je třeba si uvědomit, že právě prodejce je povinen vzhledem k objektivní odpovědnosti zajistit, že potraviny, které nabízí jsou pro spotřebitele jakostní a bezpečné, avšak na druhou stranu to primární zavinění je na straně pěstitele, který použil nepovolenou látku.

Vzorek byl odebrán v provozovně společnosti Makro v Olomouci. SZPI zahájilo správní řízení o uložení pokuty. Pesticid propargit se používá k usmrcení roztočů, hlodavců a jiných škůdců. Je vysoce toxický například pro obojživelníky nebo ryby.

Česko je svou produkcí jablek soběstačné pouze z necelé poloviny a zatím se bez dovozu bohužel neobejde. V otázce soběstačnosti hrají velkou roli faktory jako je cena, klimatické podmínky a aktivní zahraniční konkurence.

„Jednou z věcí, kterou je třeba zdůraznit je to, že obecně u všech potravin, a nemusí se jednat jen o ovoce či zeleninu, má SZPI nejméně záchytů u potravin tuzemského původu. O něco více záchytů je u potravin ze zemí Evropské unie a nejvíce jich je u potravin ze třetích zemí,“ řekl Pavel Kopřiva a považuje tento fakt jako určitý vzkaz pro spotřebitele, že když se budeme soustředit na tuzemskou produkci (vypěstované a zpracované v tuzemsku), tak je zde nejmenší pravděpodobnost toho, že s touto potravinou bude něco v nepořádku. Toto zjištění vyplývá ze statistik SZPI.

Dále Pavel Kopřiva v rozhovoru se Sputnikem sdělil, kde ještě ve spojitosti s dovozovým zbožím nastaly problémy: „Problémy se vyskytují samozřejmě se sortimentem z řady zemí a například relativně frekventované jsou zjištění u skořápkových plodů. U některých druhů ovoce se jedná často o napadení různými druhy škůdců, což znamená, že jsou tam buď larvy, nebo lezoucí a polétavý hmyz. Dalším typem je bakteriální kontaminace na čerstvém ovoci, kterou jsme zjistili například u jahod ze severní Afriky, kde rozbor prokázal kontaminaci bakteriemi salmonely.“

Dodává také, že zjištění pesticidů není řídké u dovozu z jihovýchodní Asie, a to zejména u čajů z Číny.

„SZPI se těmito problémy zabývá a u dovážených potravin kontroly probíhají často přímo v bodu dovozu, například na Letišti Václava Havla v celním prostoru anebo v jiných celních skladech, kde inspektoři odebírají vzorky a pokud jsou pozitivní na kontaminanty, tak jsou zakázány ještě před vstupem na tuzemský trh,“ vysvětluje postupy SZPI Pavel Kopřiva.

Je tedy zřejmé, že by český zákazník měl být více vnímavý už při samotném výběru čerstvého jablka. Prodejce je totiž povinen uvést u každé zeleniny i ovoce z jaké země toto zboží pochází. Jak už bylo zmíněno výše, má SZPI v rámci všech potravin nejnižší míru záchytů právě u těch tuzemských, takže bychom se měli snažit zaměřit ještě více na naši produkci.

Pavel Kopřiva v závěru dodává: „O zjištěních informujeme polské dozorové orgány a ty mohou konat přímo na svém území a díky tomu mohou sledovat, jestli jejich sadaři a výrobci dodržují příslušné předpisy.“

Jak se tedy můžeme vyvarovat koupit zdravotně závadného zboží?

Tiskový mluvčí SZPI doporučuje sledovat webové stránky „potraviny na pranýři“ (www.potravinynapranyri.cz), kde jsou zveřejňovány nevyhovující potraviny. Spotřebitelé si tedy mohou informovaně rozmyslet, zda dají nějakému výrobci či prodejci šanci v případě, že se jeho zboží opakovaně objevuje na těchto stránkách.

Názor autora se nemusí shodovat s názorem redakce.


Není zde článek celý?