Vědci uvedli, která čokoláda je pro zdraví užitečná

Konzumace tmavé čokolády s vysokým obsahem kakaa zlepšuje imunitu a zvyšuje mozkovou aktivitu. K takovým závěrům došli lékaři z univerzity Loma Lindy v USA, o jejich práci píše EurekAlert.

Ve své práci se vědci zaměřili na vliv kakaa na organizmus, zatímco předcházející výzkumy se týkaly především zkoumání vlivu cukru na lidi.

Během výzkumu se zjistilo, že denní konzumace čokolády s obsahem kakaa minimálně 70 % má pozitivní vliv na lidskou imunitu.

Experimenty objevily, že čokoláda zlepšuje mezibuněčné signalizační cesty, které se podílejí na aktivaci T buněk odpovědných za imunitní reakci. Navíc konzumace 48 gramů čokolády stačí pro zlepšení učení se a paměti. Také elektroencefalogram odhalil zvýšení aktivity mozku v oblasti gama (při frekvenci 25 až 100 hertzů).

Dále byl odhalen vliv čokolády na expresi genů spojených se signalizací neuronů a smyslovým vnímáním.

Dříve američtí vědci zjistili, že fenolová sloučenina resveratrol, která je obsažená v hroznech a kakau, má antivirový účinek.


Není zde článek celý?