Praktické dopady EET a zákazu kouření: Pivovarníkům nadále klesá odbyt

Zatímco pro státní pokladnu pozitivní dopady EET a zákazu kouření vláda zatím nepředložila. Ty negativní jsou poznat na každém kroku především na menších městech a vesnicích. Zavřené prodejny potravin, hospody i drobné obchody s dalším zbožím. O dopadu obou nástrojů mají jasná data také pivovarníci. Podle těch spotřeba piva v Čechách po zavedení obou nástrojů výrazně klesla, přičemž větší dopad měl zákaz kouření – v restauracích, které „přežily“ EET.

Pokles spotřeby hlásily pivovary od zavedení EET a následně i po zákazu kouření. Letos však klesla n ejen jejich produkce pro domáci trh, ale také celkový výstav. Stalo se tak poprvé od roku 2011. Podle informací České svazu pivovarů a sladoven meziročně klesla spotřeba piva o pět litrů na osobu. V loňském roce klesla spotřeba na průměrných 138 litrů na jednoho konzumenta.

„Z našeho pohledu se jedná o ne zcela úspěšný rok. Za loňské špatné výsledky mohou ve velké míře regulace a přílišná byrokracie, která komplikuje podnikatelům živnost a dopadá na českou pivní kulturu. Přestože se trh relativně dokázal vyrovnat s EET, u protikuřáckého zákona je tomu naopak, celkové dopady jsou negativní,“ řekl Frantiček Šámal, předseda Českého svazu pivovarů a sladoven.

Zajímavý je další údaj, který poskytl. Pivovarníci totiž nadále pozorují klesající spotřebu piva v restauracích a naopak rostoucí v domácícm prostředí. Podstatně více konzumentů si kupuje pivo domů a nenavštěvuje hospody. „Nůžky mezi spotřebou piva v restauracích a baleného piva se rozevírají stále více. Aktuálně tento poměr činí už 38 ku 62 procentům,“ uvedl Šámal.

Právě v této době potřebujeme nezávislá média. Podpořte nás prosím a objednejte si předplatné Revue FORUM ZDE. Děkujeme!

Není zde článek celý?