Vědci zjistili, jaké nádobí může způsobit rakovinu

Látky obsažené v nepřilnavých pánvích a hrncích mohou způsobit rakovinu, pokud se dostanou do lidského organismu, píše The Daily Mail s odvoláním na zprávu washingtonské Agentury pro ochranu životního prostředí.

Podle výsledků průzkumu při použití pánví nebo hrnců s poškozeným nepřilnavým povlakem může být člověk vystaven působení kyseliny perfluoroktanové. Tato látka je také obsažena ve vodovzdorných a žáruvzdorných hmotách.

Podotýká se, že částice kyseliny perfluoroktanové mají toxické vlastnosti. Jejich proniknutí do organismu může způsobit vývoj zhoubných nádorů zvýšením úrovně cholesterolu a snížením funkcí imunního systému.

Experimenty se zvířaty také ukázaly, že tato látka napomáhá vývoji nádorů jater, slinivky břišní a pohlavních orgánů. Kromě toho může kyselina perfluoroktanová způsobit neplodnost.

Američtí onkologové dříve zjistili, že cukrovka 2. typu může svědčit o vývoji rakoviny slinivky břišní.


Není zde článek celý?