Růst v oblasti rybolovu a ve výrobě sýrů: Jak potravinové embargo zasáhlo Dálný východ

Potravinové embargo, které bylo v Rusku zavedeno v roce 2014 v reakci na sankce EU a USA, je jednou z příčin růstu v oblasti rybolovu na Dálném východě. Místní firmy zvýšily dodávky na domácí ruský trh. Také místní výrobci sýrů si polepšili, jelikož na pozadí tohoto omezení rozšířili svůj sortiment.

Potravinové embargo Ruska, které je reakcí na západní sankce, funguje už čtvrtým rokem. Poté, co ruský prezident Vladimir Putin podepsal dne 6. srpna 2014 toto nařízení, se pod zákaz dostaly potraviny z USA, EU, Kanady, Austrálie a Norska. Embargo se týkalo masa, uzenin, ryb a mořských produktů, zeleniny, ovoce a mléčných výrobků.

Na Kamčatce v posledních letech vzrostl objem dodávek ryb, korýšů a měkkýšů na domácí trh Ruska téměř o polovinu (43 %). Za jednu z možných příčin takového růstu region označil právě zavedení potravinového embarga.

Po zavedení tohoto embarga se objem dodávek ryb a dalších mořských plodů z Přímořského kraje na ruský trh zvýšil o 11,5 %. Sputniku to oznámil zástupce oddělení po rybolov a mořské zdroje v daném kraji. Úřady poukazují na to, že v roce 2017 tento kraj expedoval ryby a mořské produkty v hodnotě 50 miliard rublů, což je o 2 % více než v roce 2016.

Nejen rybářský průmysl Dálného východu si díky potravinovému embargu polepšil. Přímořským výrobcům sýru se díky embargu podařilo rozvinout svůj byznys. Například nedaleko Ussurijska funguje firma Proviant spol. s. r. o., která se výrobou sýrů zabývá. Začínala s jedním druhem sýru a v současnosti zpracovává 5 až 7 tun mléka denně a vyrábí asi 20 druhů sýru — brynzu, mozzarellu, burratu, ricottu. Vyrábí také sýr zvaný caciotta s různými přísadami, jako je např. černý pepř, paprika, olivy, hřiby a vlašský ořech.


Není zde článek celý?