Zabíjí nás kapitalismus?

Americká firma Monsanto vyvinula v roce 1970 herbicid obsahující glyfosát a nazvala jej Roundup. Počáteční úspěch nového herbicidu vystřídala po čase podezření, že glyfosát v Roundupu přítomný je karcinogenem, čili látkou způsobující rakovinu. Tato podezření vyvrcholila v roce 2017 a s nezmenšenou silou pokračují dodneška. P. C. Roberts, náměstek ministra financí v někdejší Reaganově vládě a uznávaný otec Reaganomics, čili americké hospodářské politiky, jež vedla k setkání Gorbačova s Reaganem a posléze i k ukončení studené války, k tomuto problému píše:

„Ekologičtí ekonomové, jako např. Herman E. Daly, mají za to, že vedlejší náklady zemědělské i průmyslové produkce, jako jsou znečišťování přírodního prostředí a vyčerpávání zdrojů Země, jež nejsou započítávány do hrubého domácího produktu (HDP), jsou dnes už tak vysoké, že vyvolávají otázku, je-li dnešní růst HDP fakticky stále ještě ziskem, anebo už ztrátou. Do kteréžto debaty zcela logicky vstupuje i současná záplava zpráv o produktu Roundup od firmy Monsanto, jehož složka glyfosát je mnoha vědci považována za karcinogen.

Enviromentální pracovní skupina Veřejné zdravotnické organizace vydala nedávno zprávu, podle jejíchž testů 45 ze 47 dětských snídaní obsahovaly glyfosát. Tento výzkum se týkal tzv. granoly (lehká snídaně skládající se z ovsa, cukru či medu, sušeného ovoce a ořechů), a dále z  tzv. snídaňových tyčinek firem Quaker, Kellog a General Mills.

Glyfosát byl detekován v mateřském mléce 83 % brazilských matek a mnichovský institut pro životní prostředí ohlásil, že glyfosát je obsažen ve 14 procentech nejprodávanějších piv v Německu.

Glyfosát se nalezl i v moči mexických farmářů, stejně jako v podzemní  vodě Mexika. A časopis Scientific American zveřejnil zprávu, že dokonce i inertní přísady herbicidu Roundup mohou zabíjet lidské buňky, zvláště ty embryonální a placentární.

Jeden z německých toxikologů obvinil Německý federální institut z riskantního a nejednoznačného posouzení předmětného problému a Evropský úřad pro potravinovou bezpečnost dokonce z podvodu za to, že přijal závěr společnosti Monsanto o tom, že glyfosát není karcinogen.

Kontroverze ohledně těchto otázek pramení z faktu, že průmyslem placení vědci spojitost glyfosátu s rakovinou zpochybňují, kdežto vědci nezávislí ji naopak potvrzují. Což samozřejmě nikoho nepřekvapuje. Vědci průmyslem placení za to, že budou tuto spojitost vyvracet, ji přece nebudou potvrzovat.

Vede se samozřejmě debata i o tom, jaká úroveň kontaminace potravin se už dá považovat za nebezpečnou. Uvážíme-li však, že tato kontaminace vzrůstá úměrně s časem, pak je jasné, že není-li dramaticky nebezpečná už dnes, dříve nebo později se nebezpečnou stane, k čemuž Herman Daly dodává:

Britský lékařský časopis Lancet odhaduje, že jen vedlejší výrobní ztráta, kterou představuje znečištění životního prostředí, činí zhruba šest procent výnosu globálního ekonomiky, zatímco globální růst ekonomiky činí pouhá dvě procenta, což představuje čtyřprocentní roční ztrátu blahobytu a bohatství lidí na této zeměkouli.

Jinými slovy: Už se dostáváme do situace, kdy ekonomický růst začíná být neekonomický.

Zdroj: Paul Craig Roberts

Vybral a přeložil Lubomír Man

Není zde článek celý?