Expert okomentoval prohlášení švédských stran o Severním proudu 2

Prohlášení švédských politických stran o záměru zastavení projektu Severního proudu 2 souvisí s volbami do švédského parlamentu, jež se mají konat v neděli, neovlivní však dokončení projektu, řekl Sputniku náměstek generálního ředitele Fondu národní energetické bezpečnosti Alexej Grivač.

„Myslím, že se to nestane. Tato prohlášení souvisí s nedělními volbami do švédského parlamentu a přáním získat body díky protiruské rétorice. Pokus o rychlé využití vhodné chvíle, aby prosadili směrnici o rozšíření třetího balíku na projekty za hranicemi EU, nevyšel kvůli nesouladu s mezinárodní legislativou a nedostatku konsensu mezi státy EU,“ řekl Grivač v odpovědi na otázku, dokážou-li prohlášení politických stran Švédska ovlivnit dokončení projektu.

„Pokusy o zkomplikování realizace projektu a rusko-evropské spolupráce v plynařské sféře se budou podnikat dál s ohledem na existenci sil, jež mají politický a obchodní zájem na vytvoření problémů,“ poznamenal.

Rádio Švédska SR ve středu informovalo, že švédské parlamentní strany kriticky hodnotí projekt plynovodu Severní proud 2, který Švédsko dříve schválilo, a chtějí znemožnit jeho dokončení. Švédské strany mají za to, že výstavba plynovodu je v rozporu se záměrem EU zvýšit podíl ekologicky čisté obnovitelné energie. Rozhlasová stanice navíc tvrdí, že švédské strany si nepřejí činnost RF u hranic své země z bezpečnostních důvodů.