Odborníci uvedli jednoduchý způsob ochrany před mrtvicí

Odborníci výzkumného centra biologických technologií v Kanadě dokázali, že potraviny s vysokou úrovni nenasycených tuků chrání před srdečnými nemocemi. Informuje MedicalXpress.

Je známo, že apolipoprotein A-IV (ApoA-IV), bílkovina krevní plazmy, jejíž obsah se zvyšuje po přijímání potravy, přispívá k prevenci srdečních nemocí. V novém výzkumu vědci ukázali, že ApoA-IV je faktorem, který potlačuje aktivitu trombocytů, které hrají hlavní roli při patologických procesech.

Ukázalo se, že apolipoprotein blokuje bílkovinu glykoprotein IIb/IIIa, který se účastní agregace trombocytů. Agregace vyvolává srážlivost krve, ale také může vyvolat ucpání cév a trombózu. ApoA-IV přispívá ke zmenšení úrovně agregace trombocytů a ulehčuje krevní oběh po přijímání potravy, která obsahuje nenasycené tuky, například olivový olej.


Není zde článek celý?