Vědci oznámili, jak často můžete jíst vejce

Američtí vědci z institutu EpidStat spolu s pracovníky výzkumné společnosti DLW Consulting Services provedli výzkum, který vyvrátil rozšířený názor o tom, že vejce zvyšují úroveň cholesterolu v krvi a tím přispívají k rozvoji kardiovaskulárních onemocnění.

Podle vědců konzumace jednoho vejce denně může dokonce snížit riziko mrtvice, uvádí MedikForum.

Člen představenstva Německého fondu srdce Helmut Golke, který komentoval tento výzkum, poznamenal, že hraje významnou roli to, se kterými potravinami jsou vejce použita. Například tradice konzumace této potraviny se slaninou je skutečně spojena s rizikem konzumace nasycených mastných kyselin škodlivých pro cévy. Nicméně poznamenal, že jídlo ovlivňuje cholesterol pouze částečně.

„Ostatní je otázkou genetiky. Geny určují množství receptorů nízkodenzitního lipoproteinu v játrech, které regulují cholesterol v krvi,“ vysvětluje Golke.


Není zde článek celý?