Byl objeven prostředek boje proti stárnutí

Vědci z německé univerzity Erlangen-Norimberk zjistili, že hydrochinony obsažené v čokoládě, čaji, víně a kávě ve spojení se zinkem mohou zabránit oxidačnímu stresu, což zpomaluje proces stárnutí. Píše o tom Phys.org.

V důsledku výzkumů bylo zjištěno, že zinek aktivuje skupiny hydrochinonu a vytváří přirozenou ochranu proti superoxidu, vedlejšího produktu dýchání lidské buňky, který poškozuje vlastní biomolekule těla, například proteiny nebo lipidy.

Zinek a polyfenoly vytvářejí organokovové sloučeniny schopné fungovat stejně jako ferment superoxid dismutáza, takže napomáhá dismutaci superoxidu na kyslík a peroxid vodíku.

Poškození buněk, které se nahromaďují kvůli volným radikálům, způsobují stárnutí organismu. Kromě superoxidu hrají v tomto procesu důležitou roli také jiné radikály, peroxidy a peroxynitrity.


Není zde článek celý?