Vědci promluvili o nečekaném užitku čaje

Specialisté Univerzity Západní Austrálie zjistili, že konzumace šálku čaje denně snižuje riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění, uvádí Live Science.

Vědci zanalyzovali údaje 23letého průzkumu, kterého se zúčastnilo 53 tisíc lidí. Uvádí se, že asi 12 tisíc z nich mělo nemoci srdce.

Specialisté porovnali stravu účastníků pokusu a došli k závěru, že konzumace potravin obsahujících okolo 500 miligramů flavonoidů chrání před vznikem a rozvojem ischemické choroby srdeční, mozkové mrtvice a onemocnění periferních tepen. Vědci to vysvětlují protizánětlivými vlastnostmi tohoto prvku.

Takové množství flavonoidů je obsaženo například v šálku čaje nebo hrsti borůvek. Zároveň vědci doporučili, aby se lidé vzdali kouření a pití alkoholu.


Není zde článek celý?