Rýže hromadí jedovaté látky, varují biologové

Zrna rýže mohou obsahovat velké množství arsenu a dalších toxinů, z nichž většina během trávení proniká do lidského těla. Informovali o tom biologové na konferenci Společnosti pro analýzu rizik v Novém Orléansu.

„Vypracovali jsme první systematické hodnocení toho, kolik arsenu obsahuje typické rýžové zrno a kolik se ho dostává do těla při trávení jídla,“ řekl vědec Zheng Zhou z Indiana University (USA).

Na rozdíl od mnoha jiných toxinů, se arsen dostává do potravin a do vody přes místní podzemní vody. V některých zemích světa, jako je Indie a Bangladéš, asi čtvrtina zdrojů vlhkosti obsahuje neúnosně vysoké podíly sloučenin arsenu, což velmi negativně ovlivňuje životy místních obyvatel.

Zhou a jeho kolegové se zabývali tím, jak vysoké znečištění vody arsenem a jinými toxiny ovlivní rýži, hlavní plodinu v Číně, Indii a dalších zemích v jižní a východní Asii.

Vědci zjistili, že v průměru se asi 70-80 % arsenu dostane z vody do trávy a podobná část z něj vstupuje do těla lidí při trávení jídla.

Co je zajímavé, i přes velmi vysokou úroveň biologické dostupnosti tohoto toxinu, Zhou a jeho kolegové zaznamenali v těchto indikátorech velké rozdíly. Důvod rozdílů biologové ještě nezjistili, ale předpokládají, že byly vyvolány tím, jak různé druhy rýže navzájem působí s arsenem.

To vše podle vědců naznačuje, že úřady asijských zemí, stejně jako další země, kde je rýže základem každodenní stravy, by měly věnovat zvláštní pozornost kontrole této trávy na přebytek arsenu.


Není zde článek celý?