Vědci zjistili hlavní příčinu obžerství

Němečtí vědci z Institutu Maxe Plancka pro výzkum metabolismu vysvětlili příčinu obžerství. Výsledky výzkumu zveřejnil portál EurekAlert.

Vědci provedli experiment, během kterého bylo 12 dobrovolníků rozděleno do dvou skupin. Někteří získali sladký mléčný koktejl, zatímco jiní dostali směs bez chuti, po čemž všichni účastníci prošli magnetickou rezonancí a pozitronovou emisní tomografií.

Odborníci si všimli, že první skupina pila nápoj s potěšením, ale necítila nasycení, druhé skupině stačilo jen pár sklenic.

Podle vědců dochází ke dvojité emisi dopaminu (hormonu, který způsobuje pocit spokojenosti) při žvýkání a při dodání jídla do žaludku. Vědci dospěli k závěru, že pro účastníky, kteří vypili sladký koktejl, první emise prvku potlačila další, což vedlo k prodloužení intervalu mezi oběma fázemi a zmírňovalo to pocit nasycení.

Podle odborníků postupná produkce hormonů způsobuje přejídání a obezitu. Vědci doporučují omezit množství chutných a nevýživných potravin.


Není zde článek celý?