Vědci zjistili, jaké potraviny vyvolávají záchvaty paniky

Odborníci došli k závěru, že řada pro člověka obvyklých potravin může vyprovokovat zhoršení příznaků úzkosti a dokonce vést ke vzniku záchvatů paniky. Uvádí se to v článku, který je uveřejněn na portálu Food News.

Například pití velkého množství čaje nebo kávy zvyšuje úroveň adrenalinu, noradrenalinu a kortizolu v krvi, což může způsobit nervozitu dokonce i u těch lidí, kteří nemají problémy s psychickým zdravím. Pokud má člověk dispozice ke vzniku stavů úzkosti, kofein může vést až k záchvatu paniky.

Abychom zabránili takovým stavům, zařadíme do svého jídelníčku potraviny, které obsahují aminokyselinu tryptofan. Nízká hladina této látky snižuje produkci serotoninu, což způsobuje depresi, nespavost, úzkost a další psychické problémy.

Tryptofan je obsažena v rybách, krabech, špenátu, ovsu, vejcích, dýňových semínkách a sezamu.

Nervozitu pomáhají také snížit potraviny, které jsou bohaté na antioxidanty a zinek. Je to kefír, kysané zelí, zelenina (artyčoky, řepa, brokolice), ovoce, ořechy pekan a vlašské ořechy, nakládané okurky, fazole, kurkuma, zázvor, hovězí maso, játra, ústřice.

Již dříve díky rozsáhlému zkoumání rakovinových buněk, které prováděli polští vědci, se podařilo zjistit, že pravidelná konzumace některých druhů rostlinné stravy může sloužit jako prevence proti onkologickým onemocněním.


Není zde článek celý?