Víme, jak to bylo s masem dovezeným z Polska. Přečtěte si, které podniky klamaly své hosty

Portál tn.nova.cz informoval o tom, že Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zveřejnila názvy restaurací, které svým hostům nabízely maso dovezené z Polska, jež prezentovaly jako argentinské hovězí.

Portál píše, že v současné době kontroloři provedli více než 1 100 kontrol. Potravinářská inspekce uvedla, že celkem tři restaurace klamaly své zákazníky tím, že lhaly o původu masa. Údajně se však v žádné restauraci nemělo nabízet maso z problematických jatek v Polsku. Inspektoři dále přišli na to, že v mnoha provozovnách chyběly doklady o původu masa.

Co se týče zmiňovaných restaurací, zákazníky klamal například podnik Mexita v Hradci Králové. Tato restaurace místo „argentinské roštěné — rib eye steaku z mladého býčka“ totiž servírovala maso z Brazílie. Ani pizzerie Ciao v Děčíně nebyla výjimkou. I v ní bylo argentinské hovězí původem z Brazílie. Třetí restaurací, která lhala o původu masa, byla National restaurant v Mariánských Lázních. V tomto případě podnik místo carpaccia z jihoamerického hovězího hostům servíroval maso z Nizozemska, píše portál.

Ne vždy však kontroloři mohli zjistit, odkud maso pochází. V 48 případech totiž provozovatelé zařízení nedokázali kontrolorům poskytnout doklady, které by vypovídaly o původu surovin. Podniky tak musí tyto doklady doložit dodatečně.

„Ve dvou provozovnách bylo skladované maso na místě vyhodnoceno jako nevhodné k lidské spotřebě (maso s prošlým datem použitelnosti a zkažené maso) a inspektoři nařídili zákaz jeho uvádění do oběhu,“ cituje portál slova mluvčího SZPI, Radoslava Pospíchala.

Od té doby, co došlo ke skandálnímu odhalení ohledně nevyhovujícího masa z Polska, se inspekce v Česku aktivně věnuje podrobným kontrolám.

„Mimo jiné ověřuje zejména pravdivost deklarovaných údajů o původu masa i korektní způsob uvádění informací pro spotřebitele,“ vysvětluje Pospíchal.


Není zde článek celý?